【香港/HK】8talk – iOS/iPhone (附自修室 secret)

8talk-icon

App 名稱:8talk

推出日期:2015/11/20 (iOS)

Download free on iTunes App Store (iPhone)

hk-8talk-ios

App 介紹(香港版):

雖然香港創科方面總係慢人地(幾) 十拍, 但 programmer 仍然有既, 寫 apps 既人大有人在, 只要一日有人寫新 app, 小編依然o係度睇新 app(好似係…)。

最近就有人寫左隻匿名討論新 app, 不過, 此匿名討論 app不同過往既匿名討論 app, 而係合符大家生活圈子既 8卦 app – “8talk”。

talk1

“8talk” 會根據大家當前的位置, 同埋電話簿(phone book)上既人, 幫您創造一個真正屬於您獨一無二既社交圈。o係 “8talk” 發問、答您問題既人, 都係您生活圈子認識既人, 同網絡世界既社交討論係唔同。咁當然, 既然係”8料”, 又點會開名? 正係 8talk 既精粹所在

talk6

 

talk7

之但係, “8talk” 目前係新app之餘, 只有 iOS 版本, 冇 android版本, 唔想小貓3, 4隻自己 8料, 開發人員就o係o岩o岩加左新野俾大家試玩 – 「自修室secret」, 基本上, 全港圖書館自修室已經加哂入去(如無意外), 俾各位dse同學仔交流(溫she) 心得, 增進下感情, 啊, 唔係, 係多個作戰隊友先o岩。大家不妨下載黎試玩, 8 下有冇sources/tips?

talk9 talk10

8talk 小檔案:

Jay Chan – founder:

8talk呢個構思係來自有一日係公司canteen度食lunch,留意到其實所有人都係講緊有關其他人既野,大部份時間一班人坐埋一齊就係講下其他人既花生野,同事又好,朋友,上司,隔離team新黎既囡囡都好,總之唔係現場同枱食飯既人都會成為話題,跟住我就開始構思一個平台等大家唔駛淨係食lunch同去happy hour果陣,而係任何時候都可以講下其他人既花生野,當時我諗呢個平台要有3個特點:

  1. 要將所有conversations用人黎做分類,就好以旅遊討論區用國家黎分類咁,因為我地最關心,最想講既係身邊既人,唔係某地方既某件事。
  2. 只有你朋友既朋友/身邊既人先可以參與有關你朋友既話題,增加資料可靠性,而且你唔會識哂你朋友既朋友,特別係你既新朋友新同學新囡囡,要做到即使無你朋友既朋友既contacts,或者你地跟本唔識,都可以交流到。
  3. 唔開名。我地講完秘密通常最後會加一句:嗱,唔好話係我講㗎!當無人知係我地講果陣,我地既秘密通常都會特別秘密。

初部構思好,我就係上年9月開始做8talk,用左兩個月既工餘時間學programming同寫左第一個version,到11月上架Apple App Store。開始收集身邊朋友,同事既意見,加入佢地既提議作出修改。而家8talk有超過1700個秘密。

如有任何技術問題, 可以循以下途徑問問:

Home Page:

8talk.co

FaceBook:

www.facebook.com/8talk

Twitter:

https://twitter.com/8talkapps

AngelList:

https://angel.co/8talk

Email:

findus@8talk.co

One thought on “【香港/HK】8talk – iOS/iPhone (附自修室 secret)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *